alergija na pralni prašek

Niste prepričani ali ste alergični na pralni prašek? Preverite simptome.

Najpogostejši znaki, ki kažejo na alergijo so izpuščaji na koži, srbečica, kihanje, izcedek iz nosu ali solzenje oči. Nekateri boste opazili vse naštete simptome, drugi pa le nekaj izmed njih. Ali ste vedeli, da prav pralni praški in mehčalci vsebujejo veliko umetnih snovi (kemikalij) in dišav, ki vašemu telesu lahko povzročijo težave? Tako je. In bolj, kot je pralni prašek učinkovit več umetnih snovi ima.

Sestavine pralnih praškov – pralni praški vsebujejo:

 sredstva za mehčanje vode: glavni mehčalci vode so fosfati, najpogostejše jih boste našli v milu;

 belila: oksidanti, npr. natrijev perborat, ki je anorganski peroksid (vodotopna kemična spojina brez vonja);

– encime: glavni odstranjevalci nečistoč, ki razgrajujejo beljakovine in maščobe;

– umetne dišave: narejene so lahko tudi iz več vrst kemikalij.

Nekaj detergenta ostane v perilu tudi po tem, ko ga operete. Prav to pa je glavni vzrok nastanka preobčutljivosti kože in dihal. Alergija na dišave se navadno kaže prav tako na dihalih (dražijo sluznico), alergija na umetne snovi pa na koži (fosfati in belila povzročajo draženje kože). Vaša dihala se bodo odzvala tako, da boste čezmerno kihali ali občutili povečan vodni izcedek iz nosu. Koža pa navadno postane rdeča, razdražena in srebeča.

Uživajte življenje brez srbečice in kihanja ter prihranite.

Ne pozabite, da kemikalije spadajo med alergene. Dražijo kožo in sluznico, povzročajo alergije, v hujših primerih tudi astmatične napade. Nevarne pa so tudi za okolje. Fosfati povzročajo čezmerno cvetenje vode (rast alg v vodi), ki negativno vpliva na vodni ekosistem in posledično slabšajo kakovost vode.

Ministrstvo za zdravje v Evropski uredbi o detergentih omejuje uporabo fosfatov in drugih fosforjevih spojin v detergentih za pranje perila v gospodinjstvih.

Na trgu je prisotna rešitev za pranje perila brez praškov in mehčalcev ter belilnih sredstev.

Naprava se imenuje ECO PRANJE. 

Z napravo ECO PRANJE perete perilo brez detergentov, samo z mrzlo vodo do 30 stopinj Celzija v kombinaciji z aktivnim kisikom.

ECO PRANJE sterilizira in ubije 99,6% mikrobov in bakterij brez škodljivih učinkov na zdravje.

Je bolj praktičen in učinkovit način za pranje oblačil. Tako se boste izognili težavam z alergijami na pralni prašek, mehčalec in prihranili ne samo pri pralnih sredstvih, temveč tudi pri elektriki.

Deli:

TOP