zobni kamen

Ogromnih 68 % odraslih ima zobni kamen, imenovan tudi kamen.

Zobni kamen je trda, poapnela obloga, ki tvori in prekriva zobe in dlesni. Če zobnih oblog ne odstranjujemo redno, na primer s ščetkanjem in nitkanjem, se v 24 do 72 urah strdijo in postanejo zobni kamen.

Nabiranje zobnega kamna lahko oteži nepravilno ščetkanje in nitkanje, kar povzroči karies, bolezni dlesni in slab zadah. Ker je zobni kamen močno vezan na zobno sklenino, ga lahko odstrani zobozdravnik ali nabiranje preprečimo kar sam.

Tudi če dobro skrbite za svoje zobe, imate v ustih še vedno bakterije

Tudi če dobro skrbite za svoje zobe, imate v ustih še vedno bakterije, ki se pomešajo s sladko ali škrobno hrano, ko jeste. Posledično nastane lepljiv film, imenovan zobne obloge, ki prekriva vaše zobe, dlesni in zobne nadomestke. Zobne obloge hranijo bakterije, ki tvorijo kislino in lahko poškodujejo zobno sklenino ter povzročijo karies.

Če zobnih oblog ne odstranjujete redno, se strdijo v zobni kamen. Zobni kamen je zelo hrapav in porozen, odstraniti ga je mogoče samo s posebnim zobozdravniškim orodjem in lahko povzroči recesijo dlesni in bolezni dlesni, če je ne zdravimo.

Čeprav se zobne obloge pojavijo pri vseh, ste bolj ogroženi, če:

  • uživate hrano z visoko vsebnostjo sladkorja (npr. sladkarije, pecivo itd.),
  • uživate hrano z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov (npr. kruh, testenine, krompirjev čips itd.),
  • imate suha usta, ker ne pijete dovolj vode ali jemljete določena zdravila,
  • kadite ali žvečite tobak.

Zobnim oblogam se ne morete povsem izogniti, lahko pa preprečite njihovo nabiranje z rednim in učinkovitim ščetkanjem ter nitkanjem zob.

Najboljši način za preprečevanje zobnega kamna je skrb za vaše ustno zdravje.

To lahko storite tako:

  • umivanje zob dvakrat na dan po tri minute in vsakodnevno nitkanje,
  • uporaba ionske sonične zobne ščetke Soladey, menjava ščetin vsake 4 do 8 mesecev,
  • uporaba zobne paste oziroma gela Soladey brez flora,
  • obisk zobozdravnika vsakih 6 mesecev za rutinske preglede,
  • uživanje zdrave uravnotežene prehrane in omejitev uživanja sladkorjev in škroba,
  • izogibanje kajenju ali žvečenju tobaka.

Zobni kamen se močno veže na zobno sklenino in ga mora odstraniti zobozdravnik. To je mogoče storiti s profesionalnim čiščenjem, debridementom ali luščenjem in skobljanjem korenin.

Nabiranje zobnega kamna lahko preprečite sami, z rednim umivanjem s sonično ionsko zobno ščetko Soladey.

Sonična ionska zobna ščetka Soladey RHYTHM2 je opremljena s polprevodnikom TiO2 (titanov dioksid) in sončno ploščo z dvema zvočnima načinoma vibracij, ki ima znanstveni pristop za čiščenje zob z edinstveno patentirano tehnologijo.

Pri razvoju modela Soladey RHYTHM2 so se osredotočili na učinkovito odstranjevanje oblog le z vodo in svetlobo.

Fotokatalitična tehnologija omogoča odstranjevanje madežev z ustvarjanjem reakcije na vodo in svetlobo. Ugotovljeno je bilo, da ščetkanje več kot 50-krat preprečuje nabiranje bakterij na zobe. Poleg tega se je teža zmanjšala na približno 50 g, kar vam omogoča enostavno napredno nego ustne votline.

Za razliko od močnih vibracij, značilnih za običajne električne zobne ščetke, nežne zvočne vibracije in kompaktna glava ščetke olajšajo čiščenje na težko dostopnih predelov ust. Nadomestne glave ščetk niso samo antibakterijske, higienske in odlične pri fizičnem odstranjevanju zobnih oblog, temveč tudi prihranijo.

V primeru, da imate med zobmi in dlesnimi žepke ali parodontalno bolezen (dlesni), boste morda potrebovali luščenje in skobljanje korenin, kar je globinsko čiščenje. Ta poseg se izvaja v lokalni anesteziji, zobne obloge in kamen pa se odstranijo nad in pod robom dlesni, vse do dna žepa. Nato se zobne korenine zgladijo, da se dlesni ponovno pritrdijo na zobe. Vse te težave lahko preprečite s sonično ionsko zobno ščetko Soladey.

Zelo pomembno je, da ste proaktivni in poskrbite za svoje zobe, preden pride do večje in dražje težave v prihodnosti.

Deli: