ionska zobna ščetka za psa

Zdrav nasmeh vašega psa ali mačke

To pomeni dobro nadzorovanje in preprečevanje nastanka mehkih zobnih oblog. Pri tem imajo odločilno vlogo lastniki psov.

Večina lastnikov se sploh ne zaveda, da vsakodnevno ščetkanje zob prispeva k zmanjšanju mehkih zobnih oblog in posledično do precejšnjega zmanjšanja zobnega kamna in paradontoze.

Osnovni temelj dobre ustne higiene je še vedno mehanično čiščenje – ščetkanje zob.

Čiščenje zob je zelo pomembno opravilo pri negi vaše živali. Za čiščenje zob psov in mačk se uporablja zelo dobra ekološka ionska zobna ščetka, pri kateri ne potrebujete nobene pasje zobne paste, temveč SAMO VODO.

Pri ionski zobni ščetki ECO3 za mačke in pse male pasme, srednje in velike pasme psov je pomembno, da so ščetine mehke in niso rezane kot pri vseh drugih zobnih ščetkah za pse in mačke, vendar so zaobljene, da ne poškodujete dlesni.

ECO ionska zobna ščetka ECO3 vsebuje patentirano titanovo palico, ki reagira z naravnimi ali umetnimi viri svetlobe, da se raztopi na zobeh ob stiku. Ionska zobna ščetka ECO3 ne zahteva agresivnega krtačenja pri čiščenju zob.

Pomembno je, da samo čiščenje zob začnemo izvajati čim prej, in sicer že v rani mladosti pasjega ali mačjega mladiča – to je v dobi socializacije, ko ima še mlečne zobe. Pristop čiščenja zob naj bo čim bolj umirjen in igriv, sam mladič naj se najprej spozna z zobno ščetko in na koncu pa naj ga vedno čaka kakšna nagrada.

Prvi korak pri navajanju čiščenja zob je, da se žival najprej umiri za nekaj trenutkov in se jo v tem času navaja nežnega božanja okoli gobčka, vzdigovanja ustnice na vsaki strani, medtem ko z drugo roko držimo gobček zaprt in narahlo pritiskamo s prsti druge roke na dlesen.

Potem preidemo na čiščenje zob z vlažno bombažno krpo ali gazo. Krpa ali gaza je sprva lahko malo prepojena z govejo ali s kokošjo juho zaradi samega okusa. S krpo ali z gazo potem drgnemo same zobe in tako pripravljamo psička ali mačko na sam začetek ščetkanja z ekološko ionsko zobno ščetko ECO3.

Če je le mogoče, vsak dan čistimo zobe vsaj 30 sekund na vsaki strani.

Ko se žival navadi, pa preidemo na čiščenje zob z zobno ščetko ECO3. Ščetko se položi pod kotom 45° na površino sklenine zoba in se začne ščetkati krožno ali v obliki osmice (od sklenine proti dlesni in nato proti sklenini) pri predmeljakih in meljakih, pri sekalcih pa se ščetka vertikalno (od zgoraj navzdol in obratno). Vsako stran ustne votline se ščetka približno 30 sekund.

Po čiščenju nam ni potrebno spirati zob in ustne votline, saj ščetkanje z ionsko zobno ščetko ECO3 ne potrebujete zobne paste, temveč samo vodo in med samim ščetkanjem večkrat ščetko namočite v vodo. Po končanem umivanju zob, ekološko zobno ščetko ECO3 dobro sperite pod tekočo vodo.

Za boljšo ustno higieno pa je priporočljivo, da se po ščetkanju uporabi priboljšek in s tem žival nagradimo.

Za lastnike manjših pasem psov (do 10 kilogramov telesne teže) in brahiocefaličnih pasem (imajo krajši gobček: nemški bokser, mops, angleški buldog …) je zelo pomembno, da čistijo zobe vsak dan, saj so ti pogosteje nagnjeni k patologiji ustne votline.

Deli: